38 Speelgoed tips voor kinderen van 8 tot 12 jaar die dol zijn op knutselen

speelgoed 8 tot 12 jaar
Gepubliceerd op 05-05-2021 door Martin Verlaan (laatst gewijzigd op 04-12-2023)
Met deze selectie van creatief en educatief speelgoed kunnen jongens en meisjes van 8 tot 12 jaar hun fantasie, creatieve interesses en motorische vaardigheden ontwikkelen. Door te experimenteren, bouwen en knutselen zullen ze zich minder vervelen en wordt hun vindingrijkheid en doorzettingsvermogen gestimuleerd. Met deze knutselideeën hoeven ze zich geen moment meer te vervelen.

Dit artikel bevat affiliatelinks. Ik kan een kleine commissie verdienen als je een aankoop doet via deze links. Dit heeft echter geen invloed op mijn objectiviteit bij het selecteren van cadeau ideeën.

Kabelbaan van blik

Kabelbaan van blik

Gooi je lege blikje frisdrank niet weg, want daar kun je leuke dingen mee doen. Een kabelbaan maken bijvoorbeeld!

In deze 4M Fun Mechanics Kit zit een handleiding die stap voor stap uitlegt hoe je een blikje in een kabelbaan transformeert.

Eenmaal in elkaar gezet kun er mee spelen en kijken hoe de gondel voortbeweegt.

Stuiterballen maken

Stuiterballen maken

Je zult verstelt staan hoe simpel het is om stuiterballen te maken. Het enige wat je nodig hebt is deze experimenteerdoos van Clementoni en wat geduld.

Doe de gekleurde poeders in de mal, leg deze in een kom met water en laat de chemie zijn werk doen.

Na enkele minuten is je felgekleurde stuiterbal klaar en kun je beginnen met de volgende.

Klei basispakket

Klei basispakket

Klei is een prima cadeau-idee voor kids van 8 tot 12 jaar. De meesten vinden het geweldig om te boetseren en het is bovendien goed voor hun sensomotorische ontwikkeling en het stimuleert de creatieve vaardigheden.

Met dit basispakket - dat bestaat uit 2 kilo DAS klei (in 2 kleuren) en boetseergereedschap - kunnen ze hun fantasie tot leven brengen.

De geboetseerde kunstwerkjes kunnen in een verwarmde ruimte (niet in de oven!) worden gedroogd en naar eigen inzicht worden beschilderd en versierd.

Sieraden knutseldoos

Sieraden knutseldoos

Cadeautip voor creatieve meiden die van blingbling houden.

Met de inhoud van de Diamond Factory knutseldoos kunnen ze prachtige sieraden maken.

Er zitten linten en kralen in, maar ook honderden glittersteentjes die met applicatie tool op de bijgeleverde kettingen en armbanden kunnen worden geplakt.

Het resultaat zal verbluffend zijn.

Bionische speelgoed hand

Bionische speelgoed hand

Deze robothand kan elke beweging die jij met je eigen hand doet precies nadoen, als het je lukt om hem in elkaar knutselen tenminste.

Want het assembleren van de 203 onderdelen is nog een hele klus.

Gelukkig helpt de Nederlandstalige handleiding je hier stap voor stap bij en leer je meteen hoe mechanische aandrijftechniek werkt.

Motor voor zelfgemaakt bootje

Motor voor zelfgemaakt bootje

Het bouwen van een minibootje is een leuk knutselidee.

Daar hoef je heus geen ingenieur voor te zijn want met wat touw, een houten stokje, een plankje en een lapje stof kom je een heel eind.

Als de boot klaar is het tijd om hem te water laten. Het is natuurlijk geweldig als hij blijft drijven, maar als er geen wind staat komt hij niet ver.

In dat geval kun je dit motortje aan het vaartuig bevestigen. Deze heeft 2 propellers en is waterbestendig.

Wel is het verstandig om voordat je de motor aanzet een touw aan je boot te binden anders zie je hem nooit meer terug.

Knikkerbaan bouwen

Knikkerbaan bouwen

Dit is geweldig speelgoed voor 8 tot 12-jarigen die van bouwen en actie houden. Hiermee kunnen ze een megalang knikkerparcours bouwen met behulp van de bijgeleverde bouwschema's of hun eigen fantasie.

Met 122 bouwonderdelen kan de knikkerbaan worden voorzien van scherpe bochten, verdiepingen, wissels, loopings, vrije vallen en andere retecoole constructies die de knikkerrace van start tot finish spannend maken.

Met de verschillende uitbreidingssets van GraviTrax kan het parcours worden verlengd en kunnen nieuwe elementen zoals tunnels, liften, katapults en trampolines worden toegevoegd.

Coole auto's van gips maken

Coole auto's van gips maken

Als je een origineel knutselcadeau voor een jongen zoekt is dit hobbypakket een aanrader.

Hiermee kunnen flitsende auto's van gips worden gemaakt die echt kunnen rijden.

Met de bijgeleverde stickers en verf kunnen details op de modellen worden aangebracht.

Foam monsters knutselpakket

Foam monsters knutselpakket

Vind je deze monsters er ook zo grappig uitzien? Met dit foam klei pakket kun je ze zelf maken! Het is leuk om te doen en niet moeilijk.

Eerst bedek je een bolletje foam klei met de kleine piepschuimballetjes. Daarna kun je met klei en accessoires armen, benen, een mond en ogen maken.

Monsters kleien is ook een leuke activiteit voor op kinderfeestje. Kids zijn er minstens een uur zoet mee en kunnen hun fantasie er helemaal op los laten.

Ze zullen vol trots hun zelfgemaakte monsters aan elkaar laten zien en er enthousiast mee spelen.

Doordat de monsters vrij makkelijk te maken zijn is het ook geschikt knutselspeelgoed voor kinderen die jonger zijn dan 8 jaar.

10 Tamboerijn knutselen

Tamboerijn knutselen

Ik had hier ook een DIY-blokfluit kunnen aanbevelen, maar ik wil de ouders niet belasten met vals gejengel dus heb ik gekozen voor een tamboerijn.

Als de jonge knutselaar gevoel voor ritme heeft zal hij of zij weinig moeite hebben met het bespelen van de tamboerijn.

Het in elkaar zetten is iets lastiger, maar met een beetje geduld is het monteren van de houten ringen en de belletjes een koud kunstje.

Daarna kan het onbewerkte hout worden versierd met verf, stift of kralen.

11 Loombandjes starterspakket

Loombandjes starterspakket

Als ik mijn dochter van school ophaal zie ik steeds vaker klasgenoten die loombandjes om hun pols dragen.

Het zou mij daarom niets verbazen als knutselen met loombandjes opnieuw een rage wordt.

Het is dan ook een leuke bezigheid om met kleine gekleurde elastiekjes allerlei leuke sieraden, haaraccessoires, sleutelhangers en figuurtjes te maken.

Mijn dochter heeft dit loombandjes starterspakket voor haar verjaardag gekregen en maakt er van alles mee.

Het is een vrij druk meisje, maar als ze aan het loomen is wordt ze helemaal rustig omdat ze zo gefocust bezig is.

Een pluspunt is dat behalve een heleboel elastiekjes ook weefhaken en haaknaalden in het pakket zitten om ze met elkaar te verbinden.

Bovendien is de doos gevuld met leuke accessoires zoals vlechtkralen, kubusletterkralen, hangertjes en meer.

Een zeer complete loomset dus waar creatieve meisjes heerlijk mee kunnen freubelen.

12 Knutselkoffer

Knutselkoffer

Wat voor kunstwerk je ook maakt, deze 800-delige knutselkoffer komt altijd van pas.

Met de materialen (oogjes, gekleurd papier, letters, kralen, glitterstenen, ijsstokjes en nog veel meer) kun je van alles maken en ook je zelfgeknutselde creaties versieren.

13 Hutten bouwen

Hutten bouwen

Met deze bouwplaten kun je alle kanten op. Bouw in de tuin of in je eigen kamer een hut, prinsessentoren, piratenfort, geheime tunnel of een schip,

De platen lijken op houten planken, maar zijn in werkelijkheid gemaakt van karton en kunnen eenvoudig met klittenband met elkaar worden verbonden.

14 Teifoc bouwdoos

Teifoc bouwdoos

Met deze bouwdoos van Teifoc kunnen kleine bouwvakkers met echte miniatuur bakstenen en cement aan de slag om 3 verschillende huizen te bouwen.

Als een bouwwerk klaar is kan het enige tijd in water worden gelegd zodat het cement oplost en aan een volgend bouwproject kan worden begonnen.

Er zijn ook Teifoc uitbreidingssets met losse stenen, cement en metalen constructie-onderdelen verkrijgbaar zodat kinderen ook hun eigen creatieve ideeën kunnen realiseren.

15 Papieren vliegtuigen vouwen

Papieren vliegtuigen vouwen

Is zoonlief vastberaden om later stuntpiloot te worden? Met dit creatieve cadeautje kan hij alvast oefenen zonder gevaar te lopen.

Maar liefst 200 spectaculaire modellen staan in dit scheurblok waarmee papieren straaljagers, zweefvliegtuigen, raketten, aliens en vogels gevouwen kunnen worden.

Elke bladzijde is voorbedrukt met felgekleurde vliegtuigen en eenvoudige vouwinstructies.

Natuurlijk kan elk ontwerp ook echt vliegen.

16 3Doodler Starterspakket

3Doodler Starterspakket

Dit is een tof cadeau-idee voor jongens en meiden die graag tekenen en knutselen.

In dit starterspakket zit een 3d-pen, oplader, kleurstaafjes en een ontwerpboekje waarin verschillende gave ontwerpen staan.

Creatieve kids kunnen bovendien ook zelf bedenken wat ze willen maken, bijvoorbeeld een gebouw, een dinosaurus, een reuzenrad, een brug of een robot is.

The sky is the limit...of eigenlijk niet, want door met de 3Doodler-pen letterlijk in de lucht te tekenen ontstaan driedimensionale creaties.

De kleurstaafjes die in de pen gestopt worden smelten bij lage temperatuur zodat er met het vloeibare plastic laagje voor laagje een idee tot leven wordt gebracht.

Precisiewerk dus, maar dat is goed voor de fijne motoriek en daarbij wordt ook de fantasie en het ruimtelijk inzicht bevorderd.

Niet voor niets werd dit 3Doodler Start in 2016 genomineerd voor speelgoed van het jaar.

17 Gel-a-Peel Deluxe kit

Gel-a-Peel Deluxe kit

Maak vrolijk gekleurde oorbellen, hoofdbandjes, armbanden, kettingen en hippe modeaccessoires in je eigen stijl met de Gel-a-Peel Deluxe kits.

Het is niet moeilijk: met de geltube teken je jouw ontwerp op een ontwerpsjabloon, en als de gel opgedroogd is, is je sieraad klaar voor gebruik.

18 Cosmetica laboratorium

Cosmetica laboratorium

Acht tot twaalfjarige meiden kunnen zich lekker uitleven met dit educatieve speelgoed.

In het knutselpakket zitten basisingrediënten om lekker ruikende parfums, crèmes, zeepjes en badzout te maken.

Een minpuntje is dat niet alle benodigdheden in de doos zitten, maar gelukkig heeft bijna iedereen wel zout, olie of yoghurt in huis zodat dit geen groot probleem zal zijn.

19 Glow In The Dark Dromenvanger

Glow In The Dark Dromenvanger

Hang een zelfgemaakte dromenvanger boven je bed om nare dromen uit je hoofd te verbannen.

Met de strijkkralen, veertjes en linten knutsel je een mooie dromenvanger zodat je zorgeloos kunt gaan slapen.

Extra cool zijn de glow in the dark kralen die de dromenvanger laten opgloeien in het donker.

20 Citroenklok knutselen

Citroenklok knutselen

Wetenschappertjes in de dop kunnen met dit eenvoudige bouwpakket ontdekken dat stroom niet per se uit het stopcontact of batterijen hoeft te komen, maar ook opgewekt kan worden met het zuur dat in fruit zit.

Door de koperen plaatjes in een citroen te steken zal het digitale klokje het echt gaan doen.

21 Potten bakken

Potten bakken

Haal je eigen pottenbakkerij in huis met Pottery Cool.

Maak mooie vazen, bloempotten en andere coole vormen door klei (4 kleischijven inbegrepen) over een mal naar keuze te leggen en de draaischijf aan te zetten.

Nadat je klaar bent met boetseren en je creatie is opgedroogd, kun je deze versieren met de bijgeleverde verf.

22 Uitgebeide schilder- en tekenset

Uitgebeide schilder- en tekenset

Knutselen is een geweldig leuke hobby, maar zonder de juiste materialen kun je jouw artistieke talenten niet volledig benutten.

Om je creaties kleur te geven of te versieren heb je verf, stiften en potloden nodig en dan komt deze 145-delige schilder- en tekenset goed van pas.

Dit zit er in de aluminium koffer: acrylverf, waterverf, kleurpotloden, waskrijt, stiften, tekenpotloden, gummen en een puntenslijper.

Hiermee kun je als beginnende of gevorderde kunstenaar voorlopig wel vooruit.

23 Kristallen maken

Kristallen maken

Ontdek met deze experimenteerdoos de chemische reacties van zouten en welke ongelooflijk mooie vormen je er mee kunt maken.

Hoe de gekleurde zoutkristallen gecreëerd kunnen worden staat stap voor stap beschreven in de geïllustreerde gebruiksaanwijzing.

Uiteraard zitten in dit mini-labaratorium alle benodigde materialen.

24 Frozen 2 inkleurbeker

Frozen 2 inkleurbeker

Met een kleurboek hoef je bij een kind in deze leeftijdsfase niet meer aan te komen, maar deze inkleurbeker zal vast enthousiast ontvangen worden (vooral bij een Frozen fan natuurlijk).

Op deze leuke mok staan de prinsesjes Anna en Elsa en Sven het rendier afgebeeld.

Ze moeten alleen nog wel worden ingekleurd want een zwart-wit tekening is een beetje saai.

Dat is een nauwkeurig werkje waarbij geduld en concentratie is vereist. Als het klaar is mag de jonge schilder(es) dus best trots zijn.

Van nu af aan heeft zal het drinken uit deze Frozen beker veel lekkerder smaken.

25 Hydraulische robots knutselen

Hydraulische robots knutselen

Maak kennis met de wereld van robotica met dit educatieve speelgoed.

Behalve een imposante dinosaurus kunnen met deze bouwset nog 11 andere coole robots in elkaar worden geknutseld, zoals een vorkheftruck, anti-obstakelrobot, schorpioen, graafmachine en nog veel meer.

Batterijen zijn niet nodig want de robots worden aangedreven door zonne-energie.

26 Zonnestelsel bouwpakket

Zonnestelsel bouwpakket

Met dit leerzame knutselpakket kunnen kinderen van 8 tot 12 jaar zich helemaal uitleven en meer inzicht krijgen in de wetten van het Heelal.

Door zelf ons zonnestelsel na te bouwen ontdekken ze hoe de planeten (inclusief onze aarde) om de zon draaien.

De planeten worden aangedreven door een motortje dat op zonne-energie werkt. Zo leren ze ook nog iets over duurzame energie.

27 Robot met metaaldetectie

Dit product is niet meer leverbaar
Bekijk soortgelijke producten bij bol.com

Robot met metaaldetectie

Met dit bouwpakket van 4M Kidzlabs kunnen kids een robotje bouwen dat metaal kan detecteren!

Met de afstandsbediening kan hij worden bestuurd en zodra er een geluidsignaal klinkt heeft hij metaal gevonden.

Een kind dat van knutselen en techniek houdt zal hier zeker blij mee zijn.

Als het grappige robotje eenmaal in elkaar is gezet kan het alles van metaal opsporen.

Handig, want zo kunnen verloren metalen voorwerpen worden teruggevonden. Of wie weet ligt er iets van metaal in de achtertuin?

Of neem de robot mee naar het strand en ga op zoek naar een verborgen schat!

De metaaldetector is afneembaar zodat metaal ook handmatig kan worden gedetecteerd.

28 Solar auto

Dit product is niet meer leverbaar
Bekijk soortgelijke producten bij bol.com

Solar auto

Met dit bouwpakket van PowerPlus Junior kan een speelgoedauto in elkaar worden geknutseld die op zonne-energie rijdt.

De zogeheten "Roadrunner" kan zowel binnens- als buitenshuis rijden, zolang er maar genoeg licht is.

Er zijn dus geen batterijen nodig en dat is goed voor het milieu.

29 Lego Dots Secret Holder

Dit product is niet meer leverbaar
Bekijk soortgelijke producten bij bol.com

Lego Dots Secret Holder

Heb je iets te verbergen? Stop het in je zelf geknutselde kluis! Deze schattige kat zal goed op je geheime spulletjes passen.

In zijn lijf zitten 2 verborgen bakjes waarin je jouw kostbaarheden kunt bewaren (deze kunnen alleen worden geopend met een sleuteltje).

Ook kun je er pennen en potloden in kwijt. Je nieuwsgierige broertje of zusje zal denken dat het een pennenhouder is en niet vermoeden dat de kat een geheim met zich meedraagt.

Bouw de kat zoals jij het wil. De kop, oren en poten kun je aanpassen. Versier zijn lijf met de tegeltjes.

Ook leuk: tussen de pootjes van de kat kun je een foto, kleine tekening of notitie schuiven.

30 Gereedschapsset voor kinderen

Dit product is niet meer leverbaar
Bekijk soortgelijke producten bij bol.com

Gereedschapsset voor kinderen

Kinderen die het leuk vinden om te knutselen met hout zullen erg blij zijn met deze hoogwaardige gereedschapsset.

Het gereedschap is zo ontworpen dat het makkelijk hanteerbaar is en de kans op ongelukjes minimaal.

Natuurlijk moet het wel op de juiste manier gebruikt worden. De handleiding legt duidelijk uit waar elk gereedschap voor bedoeld is en hoe er mee om moet worden gegaan (dit wordt extra verduidelijkt met vele foto's).

Het basisgereedschap is alleen bedoeld voor fijne houtbewerking en bevat o.a. een figuurzaag, rolmaat, timmermanspotlood, schuurpapier, hamers, winkelhaak, schroevendraaier met bitjes, veiligheidsbril en meer.

31 Mozaïek van je eigen foto

Dit product is niet meer leverbaar
Bekijk soortgelijke producten bij bol.com

Mozaïek van je eigen foto

Met deze mozaïekdoos van Quercetti kun je een eigen foto van insteekmozaïek maken.

Hiervoor moet je eerst een foto uploaden naar de website Quercetti. De speciale software maakt er een pixelpatroon van die je kunt uitprinten en over het insteekbord kunt leggen.

Vervolgens steek je pinnetjes van de juiste kleur in de gaatjes en wordt de mozaïekfoto gaandeweg zichtbaar.

Daarna kun je de fotolijst ophangen aan de muur zodat je elke dag van je kunstwerk kunt genieten.

32 Stickers

Dit product is niet meer leverbaar
Bekijk soortgelijke producten bij bol.com

Stickers

Deze 40 stickervellen zijn een mooie aanvulling op je knutselspullen. In totaal kun je 1900 stickers op je zelfgemaakte kunstwerken plakken.

Maar je kunt ze ook gebruiken om vriendenboekjes, tekeningen, scrapbooks of ramen te versieren.

De stickers bevatten o.a. afbeeldingen van auto's, smiley's, dinosaurussen, fruit, dieren en nog veel meer.

33 DIY vogelhuisje

Dit product is niet meer leverbaar
Bekijk soortgelijke producten bij bol.com

DIY vogelhuisje

Tijdens mijn zoektocht naar leuke knutselideeën voor kinderen kwam ik dit knutselpakket tegen waarmee 2 vogelhuisjes in elkaar gezet kunnen worden die de vorm hebben van een molen.

De houten platen zijn blanco en kunnen naar eigen inzicht beschilderd en versierd worden.

Leuk om te doen en vooral ook om naar te kijken, want als het zelfgemaakte vogelhuisje wordt opgehangen in de tuin of op het balkon zullen er zeker vogeltjes op af komen.

34 Lego robots

Dit product is niet meer leverbaar
Bekijk soortgelijke producten bij bol.com

Lego robots

Een Lego fan met interesse in techniek kan zich waarschijnlijk geen mooier verjaardagscadeau wensen dan deze Lego Boost set.

Met de honderden onderdelen die in deze bouwdoos zitten kunnen 5 modellen worden gebouwd: een programmeerbare robot, een interactieve kat, een elektrische gitaar, een auto builder en een Multi-Tooled Rover (M.T.R.4).

Met de Lego Boost app kunnen de modellen worden geprogrammeerd en bediend. Een tablet of smartphone is dus vereist, evenals 6 AAA-batterijen.

35 Slijm maken

Dit product is niet meer leverbaar
Bekijk soortgelijke producten bij bol.com

Slijm maken

Of je nu op zoek bent naar een leuk kerstcadeau, sinterklaascadeau of verjaardagscadeau voor een kind tussen de 8 en 12 jaar, slijm wordt altijd met veel enthousiasme ontvangen.

Koop liever geen kant-en-klaar slijm want de meeste kinderen vinden het veel leuker om dit glibberige spul zelf te maken.

Aan deze uitgebreide set met alle benodigde ingrediënten voor glow-in-the-dark-slijm zullen ze dan ook veel speelplezier beleven.

Dit is bovendien erg geschikt sensorisch speelgoed voor kinderen met autisme.

36 Eitec constructiedoos

Dit product is niet meer leverbaar
Bekijk soortgelijke producten bij bol.com

Eitec constructiedoos

Ken je Meccano nog uit je kindertijd? Eitec constructiespeelgoed is vergelijkbaar, alleen wordt het geproduceerd in Duitsland.

Het speelgoed zou ik niet willen aanbevelen aan ongeduldige of slordige jongens en meisjes, want het bouwen is priegelwerk (goed voor de fijne motoriek) en de vele onderdelen kunnen gemakkelijk kwijtraken.

Kinderen die echter van een uitdaging houden en geïnteresseerd zijn in techniek en mechaniek zullen deze bouwdoos - waarmee ze 8 metalen modellen in elkaar kunnen zetten - geweldig vinden.

Dit speelgoed stimuleert bovendien de verbeelding en creativiteit van 8 tot 12-jarigen omdat ze ook zelf bouwwerken kunnen verzinnen.

Zeker met de diversen uitbreidingssets van Eitech zijn de mogelijkheden eindeloos.

37 Playmake 4 in 1

Dit product is niet meer leverbaar
Bekijk soortgelijke producten bij bol.com

Playmake 4 in 1

Dit is de veiligste werkbank ter wereld. Met de Playmake kunnen jonge doe-het-zelvers hout bewerken zonder risico op verwondingen.

De Playmake kan eventueel worden vastgezet op een LEGO-bouwplaat (niet inbegrepen) en worden getransformeerd in een boormachine, draaibank, decoupeerzaag en schuurmachine.

38 Pompon emoticons

Dit product is niet meer leverbaar
Bekijk soortgelijke producten bij bol.com

Pompon emoticons

Deze knutseldoos van SES Creative zorgt gegarandeerd voor veel knutselpret op een regenachtige dag of een kinderfeestje.

Hiermee kunnen kids vrij eenvoudig grappige emoticons maken.

Eerst moet er een bolletje wol gemaakt worden met de pompon tool waarna het kan worden versierd met de ogen en monden van het stickervel.

Deel dit cadeaulijstje

Facebook X PinterestWhatsApp E-Mail