27 Tips voor een afscheidscadeau voor een collega als bedankje voor zijn werk

afscheidscadeau voor collega als bedankje
Gepubliceerd op 30-04-2020 door Martin Verlaan (laatst gewijzigd op 04-12-2023)
Het is lastig om afscheid te nemen van iemand met wie je bijna dagelijks 8 uur prettig hebt samengewerkt. Het minste wat je kunt doen is een afscheidscadeau voor je collega kopen als bedankje voor zijn inspanningen. Het vinden van het juiste cadeau is echter niet zo simpel. Daarom heb ik deze lijst samengesteld met de beste afscheidscadeaus die een onvergetelijke indruk op hem zullen maken.

Dit artikel bevat affiliatelinks. Ik kan een kleine commissie verdienen als je een aankoop doet via deze links. Dit heeft echter geen invloed op mijn objectiviteit bij het selecteren van cadeau ideeën.

Zelfgemaakte pensioenkrant

Zelfgemaakte pensioenkrant

Een gewaardeerde collega die met pensioen gaat, verdient het om op zijn laatste werkdag extra in het zonnetje te worden gezet.

Een uniek en persoonlijk cadeau om hem te bedanken voor zijn betrokkenheid en de prettige samenwerking, is een zelfgemaakte pensioenkrant.

Vraag aan je teamgenoten of ze een stukje willen schrijven. Zoals een felicitatie, bedankje, memorabele moment uit de carrière van je collega, leuke anekdotes, tips voor vrijetijdsbesteding, enzovoort.

Laat jullie creativiteit de vrije loop en zet ook leuke foto's van je collega of het team in de krant.

Je gepensioneerde collega zal het een geweldige verrassing vinden en er nog vaak met plezier in lezen.

Karikatuur portret

Karikatuur portret

Aan de hand van foto's en/of informatie maken de tekenaars van Karikatuurcadeau.nl van je collega een grappige illustratie op canvas.

Een supergaaf en persoonlijk afscheidsgeschenk om hem te bedanken. Je collega zal dit cadeau geweldig vinden en er een blijvende herinnering aan overhouden.

Bierbrouwpakket

Bierbrouwpakket

Als jouw collega van bier houdt, is deze complete bierbrouwset een origineel bedank cadeautje om op zijn laatste werkdag aan te bieden.

Alles wat hij nodig heeft om zelf bier te brouwen zit in dit starterspakket. Met de handleiding en instructievideo's kan hij direct aan de slag.

Wie weet vind hij het zo leuk om te doen dat bierbrouwen zijn nieuwe hobby wordt.

Dit is ook een heel geschikt cadeau voor mannen die alles al hebben.

Bureau naambordje

Bureau naambordje

Vind je een gepersonaliseerd naambordje een goed cadeau idee voor je vertrekkende collega? Bij bol.com vind je naambordjes in allerlei kleuren, vormen en maten.

Behalve een naam kan er soms ook een logo op worden gedrukt. Met een naambordje op het bureau is het voor klanten of nieuwe collega's in één opslag duidelijk met wie ze te maken hebben en het maakt een professionele indruk.

Smartwatch met gezondheidsfuncties

Smartwatch met gezondheidsfuncties

Gaat jouw gewaardeerde collega na de vrijdagmiddagborrel altijd straalbezopen naar huis of bestelt hij tijdens de lunchpauze vaak een broodje kroket? Nu hij een nieuwe start gaat maken bij een andere baas is dat een goed moment om hem te stimuleren om gezonder te gaan leven.

Geef tijdens het afscheid deze mooie Samsung Galaxy Active smartwatch cadeau. De vele functies zoals een stappenteller, hartslag- en stressmeter zullen hem bewuster maken van zijn gezondheid.

Het is een ideaal horloge om sportoefeningen te tracken, ook in water. Daarnaast kun je er muziek mee afspelen, mailen en navigeren.

Boek: Hoe overleef ik moeilijke collega's?

Boek: Hoe overleef ik moeilijke collega's?

Dat er op jouw werkplek een goede sfeer is, betekent niet dat dit overal zo is. Je collega kan straks bij zijn nieuwe baan ineens te maken krijgen met lastige teamgenoten.

Van die azijnzeikerds die altijd wat te klagen hebben, of misschien gaat hij met iemand samenwerken die het niet zo heeft op nieuwelingen en hem probeert te intimideren.

In dit boek staat een psychologische aanpak voor lastige collega's. Er worden handige tips gegeven om met moeilijk gedrag om te gaan.

Door op de juiste manier te reageren wordt een goede samenwerking mogelijk en zal niemand gekwetst worden of stress ervaren.

Kantoor conferentie map

Kantoor conferentie map

Van deze luxe leren documentenmap met notitieblok, penhouder en pasjeshouder gaat je collega jarenlang plezier hebben.

De binnenkant heeft handige vakjes voor het bewaren van hand-outs, notitieblokjes, visitekaartjes of een rekenmachine.

In het midden zit een penhouder. Zakelijke relaties zullen een professionele indruk krijgen dankzij het stijlvolle uiterlijk van deze schrijfmap.

Geldboom

Geldboom

Een mooie plant doet het altijd goed als bedankje. Helemaal als deze een symbolische betekenis heeft, zoals deze tropische kamerplant die ook wel Money Tree, Pachira Aquatica of Watercacao wordt genoemd.

Veel bedrijven in Azië hebben deze plant, omdat ze geloven dat deze zakelijk succes brengt.

En dat wens jij je goede collega vast ook toe.

Mok voor collega die met pensioen gaat

Mok voor collega die met pensioen gaat

Na een leven lang hard gewerkt te hebben mag je collega rustig aan gaan doen. Eindelijk is er voor hem genoeg tijd voor leuke, ontspannende activiteiten.

Om ervoor te zorgen dat hij niet gestoord wordt tijdens zijn welverdiende rust geef je hem deze beker met tekst als afscheidscadeautje.

Als hij hieruit zijn koffie of thee drinkt weet iedereen dat hij van zijn pensioen geniet, en met rust gelaten wil worden.

10 Minigolf pennenset

Minigolf pennenset

Maakt je beste maatje op kantoor een carrièreswitch? Als hij van golfen houdt, is deze minigolf pennenset een geweldig aandenken.

De pennen (met rode, blauwe en zwarte inkt) zien er uit als een golfclub en de pennenhouder is een golfbaan.

Als je collega deze pennenset bij zijn toekomstige werkgever op zijn bureau legt, hebben zijn kersverse collega's direct door wat zijn favoriete sport is en willen ze vast ook eens proberen om een hole in one te slaan.

11 Sleutelhanger met tekst

Sleutelhanger met tekst

Als een goede collega het bedrijf verlaat, wil je hem namens jezelf en je teamgenoten iets geven als bedankje voor de gezellige tijd.

Deze sleutelhanger is dan een leuk cadeau idee. Er staat op te lezen: "Afscheid nemen van je collega's. Je eigen weg volgen. Hierbij wensen we je heel veel succes en geluk. Zet hem op! Toi toi toi. We zullen je missen."

12 Vergeet me nietjes cadeaubox

Vergeet me nietjes cadeaubox

Dit cadeautje van symbolische waarde zal jouw collega dankbaar in ontvangst nemen.

In de mooie geschenkdoos zitten bolletjes waaruit een Vergeet-Mij-Nietje-plant zal groeien.

Met het bijgeleverde groeitabletje zal het plantje snel gaan bloeien. Door het plantje water te geven zal je ex-collega blijven terugdenken aan de prettige tijd die jullie samen op kantoor doorbrachten.

13 Zwaaiende gelukskat

Zwaaiende gelukskat

Als je afscheid moet nemen van een fijne collega wens je die natuurlijk het allerbeste toe voor in de toekomst.

En hoe leuk is het dan als je hem verrast met deze talisman, die oorspronkelijk Maneki Neko heet (Japans voor wuivende kat).

In Aziatische landen gelooft men dat het zwaaiende pootje voorspoed en rijkdom brengt.

Wij Nederlanders zijn natuurlijk te nuchter om dit te geloven, maar jouw goede bedoelingen zullen in elk geval duidelijk overkomen bij je collega.

Ook een geschikt cadeau om iemand die het moeilijk heeft een hart onder de riem te steken.

14 Boek: Wat als?

Boek: Wat als?

Dit leuke boekje is een goedkoop cadeautje dat zeker in de smaak zal vallen. Het staat vol met bizarre hypothetische vragen, zoals: als mensen op afstand van elkaar blijven, worden virussen dan voorgoed uitgeroeid en: kan een biefstuk gaar worden door hem van grote hoogte te laten vallen? Hierop wordt zo serieus antwoord gegeven door de auteur dat het hilarisch is om te lezen.

Je ex-collega kan dit boekje meenemen naar zijn nieuwe baan en in de pauze zijn nieuwe teamgenoten vragen hieruit stellen om het ijs te breken.

15 Tas met tekst: "Bedankt je was een fantastische collega"

Tas met tekst: "Bedankt je was een fantastische collega"

Is jouw collega een toffe peer? Dan zul je balen dat hij het bedrijf gaat verlaten.

Door deze tas te geven (eventueel met een mooi afscheidscadeau er in), laat je hem weten dat je fijn vond om met hem samengewerkt te hebben en dat je het jammer vind dat hij vertrekt.

En als hij zijn lunch in deze tas meeneemt naar zijn nieuwe werkplek, zullen zijn nieuwe collega's in de rij staan om kennis te maken.

16 Bureau organizer

Bureau organizer

Dit bedankje is voor de collega die niet van een chaotisch bureau houdt. Omdat je zo lang samengewerkt hebt, weet jij dat hij gefrustreerd raakt als hij naar zijn spullen moet zoeken.

Met deze bureau organizer zal zijn bureau netjes en geordend blijven op zijn nieuwe werkplek.

In de verschillende vakken kan hij alle dagelijkse benodigdheden opbergen, zoals schrijfgerei, brieven, paperclips en memoblokken.

17 Cryptex puzzle pod

Cryptex puzzle pod

Vertrekt je collega, omdat hij gaat emigreren of een wereldreis gaat maken? Dan kan hij een extra zakcentje vast goed gebruiken.

Een bedankje in de vorm van een enveloppe met inhoud is dan een geslaagd cadeau.

Maar vergeet die enveloppe, want je hebt nog één kans om je collega een mooie poets te bakken.

Stop het geld in deze Cryptex Puzzle Pod zodat hij zal flink zijn hersens moet gebruiken om de code te kraken.

Pas dan kan hij het geld uit de cilinder halen. Dit zal gegarandeerd voor veel plezier zorgen en je collega zal nog vaak met een glimlach aan jou terugdenken.

18 Boek: Succes met je nieuwe baan!

Boek: Succes met je nieuwe baan!

Je teamgenoot gaat een spannende tijd tegemoet nu hij bij een andere werkgever aan de slag gaat.

Hij zal op zijn nieuwe werkplek veel informatie te verwerken krijgen en zich moeten bewijzen.

Daarbij zal hij moeten wennen aan zijn nieuwe collega's en de bedrijfscultuur. Geef je collega daarom op zijn laatste werkdag een steuntje in de rug met het boek "Succes met je nieuwe baan!".

Het staat boordevol met tips die er voor zorgen dat hij een flitsende start maakt bij zijn nieuwe werkgever.

19 Uitzwaai invulboek

Uitzwaai invulboek

Laat alle betrokken collega's de vragen in dit leuke afscheidsboekje invullen, zodat de man met wie jullie zolang in goede harmonie hebben samengewerkt een mooi aandenken heeft waarin hij nog vaak kan lezen.

20 USB stick met afscheidsliedjes of videoboodschap

USB stick met afscheidsliedjes of videoboodschap

Een leuke manier om afscheid van je collega te nemen is het overhandigen van een USB-stick met daarop liedjes die over afscheid gaan.

Zoek met Google naar "goodbye songs" om inspiratie op doen. Op deze 32 GB USB-stick passen ongeveer 8000 liedjes.

Zoveel zul je er niet opzetten, maar je collega kan de overgebleven ruimte goed gebruiken om documenten, foto's of andere bestanden te bewaren.

Naast muziek kun je op de USB-stick ook filmpjes opslaan. Je kunt bijvoorbeeld video opnames maken van jezelf en je collega's waarin jullie een dankwoord uitspreken, hem het beste wensen of een leuke anekdote vertellen.

Zo kan jouw vertrekkende collega later nog vaak aan jullie terugdenken.

21 Het zit d'rop pot

Het zit d'rop pot

Als je beste collega het bedrijf gaat verlaten is deze glazen pot met de tekst "Het zit d'rop" een leuk bedankje.

Vul de pot met dropjes, zodat hij wat uit te delen heeft op zijn nieuwe werkplek om het ijs te breken met zijn nieuwe collega's.

22 Visitekaartjes houder

Visitekaartjes houder

Als je collega voor zichzelf gaat beginnen zijn visitekaartjes een must.

Om een goede indruk te maken bij zijn klanten of zakelijke relaties is het belangrijk dat elk visitekaartje dat hij afgeeft er netjes uitziet.

Geef daarom deze mooie visitekaarthouder als afscheidscadeau. Door zijn gepolijste oppervlak ziet hij er strak en modieus uit.

En dankzij zijn compacte formaat past hij in de binnenzak van een jas of colbert.

In plaats van visitekaartjes kunnen er ook andere kaarten in worden bewaard zoals rijbewijs, creditcard en ID-kaart.

23 Complete golfset

Complete golfset

Gaat je gewaarde collega met pensioen? Dan heeft hij straks genoeg vrije tijd om de golfbaan op te gaan.

Golfen is een geliefde sport bij veel 65-plussers en met deze 14-delige golfset kan hij direct aan de slag.

Deze set kost wel een paar duiten, dus zamel geld in bij je collega's, zodat jullie samen dit mooie cadeau op zijn laatste werkdag kunnen geven.

Deze complete golfuitrusting van Wilson is ideaal voor de beginnende golfer. De clubs zijn zo ontworpen dat perfecte golftechniek niet vereist is.

24 Notitieblok: Good luck finding better colleagues than us

Dit product is niet meer leverbaar
Bekijk soortgelijke producten bij bol.com

Notitieblok: Good luck finding better colleagues than us

Dit notitieblok is een leuk en goedkoop aardigheidje voor een vertrekkende collega.

Op de kaft staat: "Good luck finding better colleagues than us".

Door dit cadeautje zal hij beseffen dat hij nooit meer zulke fijne collega's krijgt.

In het schrijfblok zitten 110 pagina's waarop hij notities, levensdoelen, taken of creatieve ideeën kan schrijven.

25 Rijdende wekker

Dit product is niet meer leverbaar
Bekijk soortgelijke producten bij bol.com

Rijdende wekker

Is je collega ontslagen, omdat hij altijd door de wekker heen slaapt? Omdat het een goeie gozer is, gun je hem niet dat dit bij zijn volgende baan weer gebeurt.

Geef hem daarom deze rijdende wekker als uitzwaai cadeau, zodat de proeftijd bij zijn nieuwe baas zonder problemen verloopt.

Het alarm is extra luid en zodra het afgaat, begint de wekker te rijden, zodat het van het nachtkastje valt.

Daarna rijdt de wekker als een gek de slaapkamer door. Je collega zal zich nooit meer verslapen, omdat hij eerst zijn bed uit moet komen om de wekker uit te zetten.

26 Bonbons met tekst: "Bedankt voor je inzet, je bent geweldig"

Dit product is niet meer leverbaar
Bekijk soortgelijke producten bij bol.com

Bonbons met tekst: "Bedankt voor je inzet, je bent geweldig"

Als jouw hardwerkende collega zich met hart en ziel heeft ingezet voor het bedrijf, laat je hem niet met lege handen vertrekken.

Deze doos bonbons is dan een veelzeggend gebaar dat zal zeker in de smaak vallen.

Op de witte chocolaatjes staan hartjes en woorden die deze tekst vormen: "Bedankt voor je inzet, je bent geweldig".

27 Dodow slaaphulp

Dit product is niet meer leverbaar
Bekijk soortgelijke producten bij bol.com

Dodow slaaphulp

Een hectische baan kan erg stressvol zijn en slapeloosheid veroorzaken. Misschien komt jouw collega om die reden ook vaak brak op kantoor.

De Dodow Sleep Aid is dan een perfect cadeau. Hiermee kan hij fit en uitgerust aan zijn nieuwe baan beginnen.

Dit vernuftige apparaatje laat je sneller in slaap vallen door je te laten concentreren op je ademhaling.

Adem in het ritme van het licht dat op het plafond word geprojecteerd. Hierdoor ontspant je lichaam, verdwijnen gedachten en kom je geleidelijk in een rusttoestand waardoor je in diepe slaap valt.

Deel dit cadeaulijstje

Facebook X PinterestWhatsApp E-Mail