31 Cadeaus met symbolische betekenis die dankbaar ontvangen zullen worden

cadeau met symbolische betekenis
Gepubliceerd op 30-09-2021 door Martin Verlaan (laatst gewijzigd op 19-04-2024)
Een doordacht cadeau met symbolische betekenis is vaak waardevoller dan een duur geschenk. Met de boodschap erachter kun je een dierbare een hart onder de riem steken, bedanken, succes wensen of duidelijk maken hoeveel je om degene geeft. Om niet te falen moet het symbolische gebaar zorgvuldig worden gekozen. Laat je daarom inspireren door deze tips die een onuitwisbare indruk zullen achterlaten.

Deze cadeaugids bevat affiliatelinks. Ik kan een kleine commissie verdienen als je een aankoop doet via deze links. Dit heeft echter geen invloed op mijn objectiviteit bij het selecteren van cadeau ideeën.

Klavertje vier armband

Klavertje vier armband

Klaverplantjes zijn overal te vinden, maar om er één met 4 blaadjes tegen te komen moet je puur geluk hebben, en dat is precies de reden dat het klavertje vier een gelukssymbool is geworden.

Het meedragen van een klavertje vier zou geluk brengen en door deze armband te dragen kom je er snel achter of deze bewering klopt.

De armband is gemaakt van een verstelbaar koord en voorzien van een gedroogd klavertje vier in geblazen glas.

Verras er iemand mee die je succes en geluk wilt toewensen of geef de armband aan jezelf cadeau als je op zoek bent naar meer levensgeluk.

Knuffelbeer

Knuffelbeer

Je had misschien niet gedacht dat een teddybeer een cadeau met symbolische betekenis is, maar als ik je er aan herinner dat het een populair valentijnscadeau is zal er vast een lampje gaan branden.

Een knuffelbeer symboliseert naast liefde en vriendschap ook kracht, onschuld, warmte en medeleven.

Het pluche knuffelbeest kan gegeven worden om troost te bieden of als beterschap cadeau.

Deze schattige beer is daar heel geschikt voor omdat hij lekker groot is en een zachte vacht heeft waar de ontvanger tegenaan kan leunen.

Smudgekit

Smudgekit

Smudging is een uit Zuid-Amerika overgewaaid ritueel waarbij Indianen kruiden en heilig hout verbranden om de omgeving zuiveren.

Deze smudgekit is dan ook een erg geschikt housewarming cadeau waarmee eventuele negatieve energieën uit de woning kunnen worden verbannen.

Deze geschenkset bevat instructies en de traditionele benodigdheden zoals witte salie, Palo Santo takken en een Abalone schelp.

Geurkaars

Geurkaars

We hebben allemaal wel eens een kaarsje opgestoken om een dierbare te gedenken. Kaarslicht wordt dan ook gezien als de verbinding met de hemel en is daarom nauw verweven met religie en spiritualiteit.

Naast hun diepere betekenis werden kaarsen vroeger natuurlijk ook gebruikt huizen te verlichten.

Na de introductie van de gloeilamp gebruiken we ze vooral als sfeervolle decoratie.

Een kaars is een ideaal cadeau om te geven als je niet goed weet wat je voor iemand moet kopen.

Vooral geurkaarsen zijn een geliefd cadeau. Mijn favoriete merken zijn Rituals, WoodWick en Yankee Candle.

Laatstgenoemde produceert kaarsen met verrassende geuren zoals die van speculaas, de herfst, kaneel, appel, cupcakes en zelfs gewassen katoenen lakens.

Met 110 tot 150 branduren kan de ontvanger er extra lang van kan genieten.

Lichtplantje

Lichtplantje

Het houten plateau waarop het vaasje rust bevat een ledlampje waardoor een sfeervol effect ontstaat.

Het Clusia Rosea plantje en batterijen zijn inclusief.

Het is een lief gebaar voor iemand die wel een lichtpuntje in het leven kan gebruiken.

Lotus sfeerlicht

Lotus sfeerlicht

Dit sfeerlichtje in de vorm van een wonderschone Lotusbloem is gemaakt van doorschijnende schelpen.

Met een brandend waxinelichtje erin ontstaat een betoverend schouwspel van licht.

De symboliek van de Lotusbloem is voortgekomen uit de bijzondere eigenschappen van deze waterplant.

Zoals elke plant groeit ook een Lotus naar het licht. Vanuit de modderige donkere bodem moeten de wortels een meterslange weg naar het wateroppervlak afleggen.

Dit wordt als metafoor gezien voor spirituele ontwikkeling. De waterafstotende bladeren van de Lotusplant staan voor reinheid.

Maar ook zonder deze kennis is dit sfeerlicht een prachtig geschenk dat warmte en gezelligheid in huis zal brengen.

Boze oog hanger

Boze oog hanger

Het boze oog wordt gebruikt om pech en onheil te voorkomen. De benaming is misleidend omdat het eigenlijk een alziend oog is.

Het symbool komt voort uit een eeuwenoude Griekse vervloeking.

De betekenis erachter is dat mensen jaloers en afgunstig kunnen reageren op andermans succes.

Hierdoor krijgt de betreffende geluksvogel negatieve energie op zich afgestuurd die tegenslag en rampspoed veroorzaakt.

Een Nazar amulet kijkt de vloek van het boze oog weg en beschermt zo tegen kwade invloeden.

Tibetaanse gebedsvlaggen

Tibetaanse gebedsvlaggen

In China werden ze onlangs verboden, maar in Nepal en Tibet zie je ze overal wapperen en ook in westerse landen worden Tibetaanse gebedsvlaggen steeds populairder.

Het is het een oeroude traditie om deze vlaggen hoog (liefst in de bergen) op te hangen zodat de gebeden die er op bedrukt zijn, door de wind worden meegevoerd en de omgeving zegenen.

De verschillende kleuren van de vlaggen duiden natuurelementen en windrichtingen aan.

Dat de mantra's na verloop van tijd vervagen wordt als bewijs gezien dat de wind ze heeft meegenomen.

Spiritueel ingestelde personen met kennis van het Boeddhisme zullen dit een eervol cadeau vinden en kunnen de vlaggen o.a. gebruiken om de energie van een meditatie- of yogaruimte te versterken.

Girl power vaas

Girl power vaas

In deze keramische vaas kunnen op unieke wijze enkele bloemen worden gedecoreerd (maar ook zonder bloemen is het een cool stylingsobject).

De opgeheven vuist staat voor kracht en moedigt vechtlust aan. Je zou de Girl Power vaas dus kunnen schenken aan iemand die je wil aanmoedigen om niet op te geven.

Ook kan het een mooi symbolisch cadeau voor een vrouw zijn die je bewondert om haar onafhankelijkheid, moed en doorzettingsvermogen.

10 Waterfles met kristal

Waterfles met kristal

Door deze elegante drinkfles te gebruiken draag je een steentje bij aan het milieu (een kristalsteen nog wel)!

Kristal heeft zuivere en helende eigenschappen en als de fles met water wordt gevuld zal de positieve kristalenergie hierop worden overgebracht.

Het glas van de Health Crystal drinkfles is hittebestendig, maar het is af te raden om deze te vullen met hete thee of in de vaatwasser te reinigen omdat dit het kristal kan beschadigen.

11 Perenboompje

Perenboompje

Met dit originele cadeau-idee kun je alle kanten op. Geef het aan een toffe peer die het verdient om in het zonnetje gezet te worden.

Misschien is je vader de ideale kandidaat omdat hij altijd voor je klaarstaat of koop het voor een jarige collega of een persoon die je ergens mee geholpen heeft (moet degene wel een tuin hebben en van peren houden natuurlijk!)

De symbolische betekenis die aan een perenboom wordt toegekend staat vermeld op de geschenkdoos.

Deze leuke attentie kan eventueel tegen een meerprijs worden uitgebreid met tuingereedschap of een persoonlijke videoboodschap.

12 Dromenvanger

Dromenvanger

De oorsprong van de dromenvanger ligt bij de Indianen.

Zij bedachten een web van touw die nachtmerries uit de lucht opving en aangename dromen via veren op de slapende persoon lieten afdalen.

Tegenwoordig worden dromenvangers vooral ter decoratie gebruikt, maar veel mensen hangen er nog steeds één boven hun bed om een goede nachtrust te bevorderen.

Met deze cadeautip kun je iemand op een symbolische manier vertellen dat je hoopt dat al zijn of haar dromen uitkomen!

Ook is het een geliefd kraamcadeautje waarvan de diepere betekenis zeker door de ouders gewaardeerd zal worden.

13 Tarot set

Tarot set

De Tarot is een eeuwenoud kaartspel vol mystiek en symboliek.

Het idee is dat een Tarotkaart nooit toevallig wordt getrokken en de symbolische betekenis ervan dus altijd serieus moet worden genomen.

Je kunt een waarzegger bezoeken voor een kaartlegging, maar het is veel interessanter (en goedkoper) om de betekenis van de symbolen zelf te leren.

Het enige dat je nodig hebt, is "De Tarot Set". Het bevat 78 Tarotkaarten en een toegankelijk boek met heldere uitleg en praktische oefeningen.

Als beginnende Tarotlegger zul je snel vertrouwd raken met het orakel en het als hulpmiddel kunnen inzetten bij het maken van keuzes en het verkrijgen van zelfinzicht.

14 Gepersonaliseerde fles champagne

Gepersonaliseerde fles champagne

Als er iets te vieren valt, hoort daar natuurlijk champagne bij.

Deze mousserende wijn werd ooit bij religieuze rituelen als heilig water beschouwd en werd geleidelijk onderdeel van tradities en bijzondere gelegenheden.

Denk aan oud en nieuw, bruiloften en jubileums, het dopen van een schip, een nieuwe baan, een sportoverwinning, zakelijke successen, enzovoort.

Een fles champagne is zo gehaald bij de slijterij, maar online bestellen is nog makkelijker en heeft als voordeel dat sommige webwinkels de mogelijkheid bieden om een persoonlijk tintje aan je champagnecadeau te geven.

YourSurprise is mijn favoriet vanwege het ruime assortiment en de eenvoudige online ontwerpsoftware waarmee een etiket kan worden bedrukt of een gravure in champagneglazen of een houten champagnekist kan worden gezet.

Kwestie van een sjabloon kiezen, foto uploaden, tekst toevoegen en klaar is je sprankelende cadeau!

15 Gouden roos

Gouden roos

Rozen doen elk vrouwenhart sneller kloppen. Deze prachtige bloemen worden geassocieerd met liefde, romantiek, trouw en schoonheid.

Ze zijn perfect om een geliefde te verrassen. Maar helaas kan er niet erg lang van genoten worden omdat ze snel zijn uitgebloeid.

Als je een onvergetelijke indruk wilt achterlaten is een vergulde roos een gouden cadeautip.

Deze zal nooit verwelken en symboliseert eeuwige liefde.

Het gaat hier om een echte roos die met 24 karaat goud is verguld en geleverd wordt in een luxe bewaardoos met echtheidscertificaat.

16 Engelenroeper

Engelenroeper

Een ketting met engelenroeper is een uniek spiritueel cadeautje voor een vrouw die gelooft dat er meer is tussen hemel en aarde.

In de hanger zit een kleine klankbol die als kanaal fungeert tussen mens en engel.

Als het bolletje rinkelt zou er een beschermengel zijn aangeroepen en weet de draagster dat ze liefde en bescherming zal ontvangen.

17 Rituals geschenkset

Rituals geschenkset

De op oosterse rituelen gebaseerde Rituals producten kunnen bij elke gelegenheid worden gegeven.

Ze zouden helpen om lichaam en geest te ontspannen en de innerlijke balans te herstellen.

Deze verzorgingsproducten bevatten zoveel mogelijk natuurlijke, heilzame ingrediënten en ruiken ontzettend lekker.

Dus als je iemand echt eens wilt verwennen is een Rituals geschenkset het overwegen waard.

18 Merci chocolade (gepersonaliseerd)

Merci chocolade (gepersonaliseerd)

Merci is al decennia hét chocoladecadeau om iemand te bedanken en ook een populair brievenbus cadeautje.

Om je dankbaarheid extra kracht bij te zetten kun de verpakking personaliseren met een foto en tekst.

Dat gaat eenvoudig door één van de vele sjablonen te selecteren en aan te passen.

Zo maak je er echt iets bijzonders van!

19 Gelukskat

Gelukskat

In Aziatische landen wordt er veel waarde gehecht aan een cadeau met symbolische betekenis.

Deze talisman is in Japan, China, Thailand en Taiwan een populaire decoratie, ondanks dat het beeldje er nogal kitscherig uitziet.

De kat met het zwaaiende pootje wordt gezien als geluksbrenger en wordt vaak gegeven aan winkeliers en restauranteigenaren om klanten aantrekken.

Het is dan ook een zeer geschikt geschenk voor een startende ondernemer, maar het kan ook bij andere gelegenheden worden gegeven om iemand succes te wensen.

Deze "Maneki Neko" is goudkleurig, maar je kunt ook kiezen voor een variant in een andere kleur.

20 Tweedelige Yin Yang vriendschapsketting

Tweedelige Yin Yang vriendschapsketting

Als je een symbolisch cadeautje voor je BFF zoekt, zal ze een vriendschapsketting vast een tof gebaar vinden.

En het leuke is dat je er zelf ook iets aan hebt, want het is de bedoeling dat jullie allebei een ketting dragen.

De Yin en Yang symbolen staan voor de hechte band die jullie met elkaar hebben.

21 Never give up sleutelhanger

Never give up sleutelhanger

Dit is een kleine attentie met een grote boodschap: geef nooit op! Dat is de sleutel tot succes.

Het leven bestaat nu eenmaal uit vallen en opstaan en het is zinloos om de handdoek in de ring te gooien als je iets wilt bereiken.

Om dit te symboliseren hangen aan de sleutelhanger 2 zilverkleurige bokshandschoenen en een rond plaatje waarin "never never give up" is gegraveerd.

Dit is een perfect cadeautje om iemand sterkte te wensen of te motiveren om te vechten voor het verwezenlijken van een droom.

22 Boeddhabeeld

Boeddhabeeld

Omdat er meerdere legendes achter deze spiritueel leider schuilgaan zijn er Boeddha beelden in verschillende varianten.

De Chinese Boeddha is een monnik die met zijn een vrolijke uitstraling, kaal hoofd, gesloten ogen en een dikke buik rijkdom, geluk en succes uitdraagt

Een Indische of Thaise Boeddha is daarentegen een slanke, in kleermakershouding zittende prins die wijsheid en spiritualiteit symboliseert.

Een Boeddhabeeld is een echte blikvanger in huis of in de tuin. Volgens het Boeddhisme biedt het bescherming tegen slechte invloeden van buitenaf en herinnert het aan het belang van persoonlijke ontwikkeling.

Een mooi geschenk voor iemand die je rust en balans gunt.

23 NOW Watch

NOW Watch

Voor mensen met een druk bestaan kan dit cadeau een wake-up call zijn. De NOW Watch staat namelijk symbool voor mindful leven.

Het is een elegant sieraad en niets meer dan dat, want een wijzerplaat ontbreekt.

Een blik op het tijdloze horloge herinnert eraan dat tijd een relatief begrip is en het "nu" eigenlijk het enige is dat telt.

Door te focussen op het heden kan er meer genoten worden van de kleine dingen in het leven.

De NOW Watch kan ook een keerpunt zijn voor mensen die moeite hebben om hun verleden los te laten.

Door met de volle aandacht in het hier-en-nu te leven zal er meer rust en geluk ervaren worden.

24 Sleutelhanger met Dopamine molecuul

Dit product is niet meer leverbaar
Bekijk soortgelijke producten bij bol.com

Sleutelhanger met Dopamine molecuul

Je hebt vast weleens gehoord van dopamine, het chemische molecuul dat in de hersenen wordt aangemaakt bij een aangename ervaringen zoals mooie muziek, verliefdheid, een orgasme of lekker eten.

Dopamine wordt daarom ook vaak het gelukshormoon genoemd.

Deze sleutelhanger in de vorm van het Dopamine molecuul kan daarom worden gegeven aan een dierbare die een moeilijke tijd doormaakt en wel wat geluk kan gebruiken.

25 Goudsbloem zaadjes

Dit product is niet meer leverbaar
Bekijk soortgelijke producten bij bol.com

Goudsbloem zaadjes

De Goudsbloem staat voor al het mooie in het leven. De geneeskrachtige zonneplant wordt geassocieerd met levenskracht en positiviteit.

De zaden ervan kunnen worden gegeven als blijk van waardering. De ontvanger kan ze planten en laten uitgroeien tot prachtige bloemen.

De geschenkdoos bevat een grondtablet, instructies en informatie over de betekenis van bloemen en planten in het Victoriaans tijdperk.

26 Sterrenbeeld ketting

Dit product is niet meer leverbaar
Bekijk soortgelijke producten bij bol.com

Sterrenbeeld ketting

Heb je weinig te besteden en wil je toch iets waardevols geven? Dan zal deze zilverkleurige ketting met sterrenbeeldhanger je waarschijnlijk wel aanspreken.

Het is een perfect verjaardagscadeautje voor een vrouw die in astrologie geloofd.

De ketting is verkrijgbaar in alle tekens van de dierenriem, dus kies een hanger met het sterrenbeeld die bij de jarige hoort:

Ram: 21 mrt - 20 apr
Stier: 21 apr - 21 mei
Tweelingen: 22 mei - 21 jun
Kreeft: 22 jun - 23 jul
Leeuw: 24 jul - 23 aug
Maagd: 24 aug - 23 sep
Weegschaal: 24 sep - 23 okt
Schorpioen: 24 okt - 22 nov
Boogschutter: 23 nov - 22 dec
Steenbok: 23 dec - 20 jan
Waterman: 21 jan -18 feb
Vissen: 19 feb - 20 mrt

Tip: maak dit cadeautje compleet met een karakterbeschrijving van het zonneteken (deze kun je zelf op Internet opzoeken en uitprinten).

27 Ierse Claddagh ring

Dit product is niet meer leverbaar
Bekijk soortgelijke producten bij bol.com

Ierse Claddagh ring

Geef deze mooie ring aan iemand die je liefhebt, bijvoorbeeld aan je partner, beste vriendin of moeder.

De Claddagh ring heeft een gekroond hart dat door 2 handen wordt gedragen. De kroon symboliseert loyaliteit, het hart de liefde en de handen staan voor vriendschap en vertrouwen.

Ook zou het de drie-eenheid uitbeelden die zich over de mensheid (hart) ontfermt: vader (kroon), zoon (linkerhand) en Heilige Geest (rechterhand).

Traditioneel moet de ring aan de rechterhand worden gedragen als de draagster alleenstaand of verliefd is, en aan de linkerhand als ze verloofd of getrouwd is.

28 Geldboom

Dit product is niet meer leverbaar
Bekijk soortgelijke producten bij bol.com

Geldboom

In Oosterse landen gelooft men dat de Pachira geld en geluk aantrekt en daarom heeft deze kamerplant de bijnaam geldboom gekregen.

Het is een mooie plant om aan iemand te schenken die je voorspoed toewenst. Het is ook een geschikt housewarming cadeau om de nieuwe woning van positieve feng shui vibes te voorzien.

Een Pachira plant is makkelijk te onderhouden door hem in het daglicht te zetten en eens in de 2 weken water te geven.

Met de juiste verzorging kan een Pachira plant gestaag uitgroeien tot een boom van 2 meter en heeft de ontvanger er jaren plezier van.

29 Zorgenpopje

Dit product is niet meer leverbaar

Zorgenpopje

Een zorgenpopje kan de nachtrust en het mentale welzijn verbeteren van mensen die veel piekeren.

Zorgenpoppetjes komen oorspronkelijk uit de Guatemalaanse cultuur.

Traditioneel wordt een zorgenpopje onder het hoofdkussen gelegd omdat de zorgen dan tijdens het slapen door de pop worden overgenomen.

30 Gebakken lucht

Dit product is niet meer leverbaar

Gebakken lucht

Zie hier een grappige oplossing voor mensen die alles al hebben of zo bescheiden zijn dat ze geen verjaardagscadeau willen.

Met dit presentje sta je in elk geval niet met lege handen en geef je de ontvanger precies wat hij of zij gevraagd heeft, namelijk helemaal niets (op wat lucht na dan) want de verpakking bevat een lege bol.

31 Zonnevanger

Dit product is niet meer leverbaar

Zonnevanger

Een zonnevanger is een schitterende raamdecoratie en heeft als doel de energie in huis in balans te brengen.

De kristallen weerkaatsen het opgevangen zonlicht in een kleurrijk spectrum.

In het bovenste gedeelte van het ornament is een levensboom van edelsteentjes verwerkt die groei en ontwikkeling symboliseert.

Deel dit cadeaulijstje

Facebook X PinterestWhatsApp E-Mail